JÁTÉKOS NYELVTANULÁS OTTHON
Élményt adni, boldog mosolyt kapni

GYERE ÉS NÉZZ SZÉT A WWW.BABAANGOLONLINE.COM-ON IS!

2010. május 29., szombat

A korai nyelvtanulás és a kétnyelvűség

Minden ötödik szülő kísérletet tesz arra, hogy gyermekét idegen nyelven tanítsa - derül ki az AOL Time Warner felméréséből. Dr. Laura-Ann Petitto, a Darthmouth Egyetem pszichológiai és agytudományi intézetének professzora szerint a következőképpen válhat egynyelvű kisgyermekünkből kétnyelvű felnőtt.

Az első lépés:
Ismertesd meg minél előbb a második nyelvvel!

A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha gyermekünk mindkét nyelvet születésétől kezdve hallja, mert így akcentus és nyelvtani hibák nélkül sajátítja el őket. Ez persze nem jelenti azt, hogy felnőtt fejjel képtelenség elsajátítani egy idegen nyelv alapjait, de tény, hogy az életkor előrehaladásával csökken az a képességünk, hogy egy másik nyelvet helyesen beszéljünk.
Petitto szerint ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk folyékonyan beszéljen a második nyelven, a nyelvelsajátítást mindenképp öt éves kor előtt kell elkezdeni.

Második lépés:
Lehetőséget kell biztosítani gyermeked számára, hogy a második nyelvet is folyamatosan hallja.

Ha kicsid spanyol nyelvű televíziós programokat néz, vagy japán kazettát hallgat, valószínűleg meg fog tanulni néhány idegen szót, kifejezést, de ettől még nem fogja tudni használni a másik nyelvet.
Nagyon hasznos, ha te, mint szülő beszéled a második nyelvet, és használod is amennyit csak lehet.
Gyermeked akkor is kétnyelvűvé válhat, ha egyikőtök sem beszél idegen nyelven. Ebben az esetben megoldás lehet egy babysitter, aki csak idegen nyelven beszél a kicsivel, vagy egy kétnyelvű óvoda. A kicsinek sűrűn kapcsolatba kell kerülnie a nyelvvel. Heti egy-két idegen nyelvű foglalkozástól nem lesz kétnyelvű a gyermekünk, ahhoz napi rendszerességgel kapcsolatba kell kerülni az idegen nyelvvel.

Harmadik lépés:
Különféle, gazdag kontextuson keresztül használjuk a nyelvet!

Azért tanulunk nyelveket, hogy másokkal kommunikáljunk.
A kortársakkal, pajtásokkal való kommunikáció a leghatékonyabb húzóerő a nyelvtanulásban. A gyerekek szárnyakat kapnak, ha az őket érdeklő témákkal kapcsolatban beszélgethetnek, együtt játszhatnak.
Ha gyermeked korán megismerteted egy idegen nyelvvel, és segíted, hogy sűrűn sokféle, gazdag kontextusban használhassa, minden esélye megvan rá, hogy határtalan képességekkel rendelkező kétnyelvű felnőtté váljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése