JÁTÉKOS NYELVTANULÁS OTTHON
Élményt adni, boldog mosolyt kapni

GYERE ÉS NÉZZ SZÉT A WWW.BABAANGOLONLINE.COM-ON IS!

2010. április 13., kedd

Miért jó korán kezdeni?

A korai nyelvtanulásról

A korai nyelvtanulás témaköre a szakembereket és a szülőket egyaránt megosztja. Vannak lelkes támogatói és szigorú ellenzői. Vannak, akik a téma alapos körüljárása után foglalnak állást, és vannak, akik csupán a régi beidegződésekre, mendemondákra hagyatkozva utasítják el, sokszor tévesen.
Nyelvtanárként - a kisfiammal együtt - jó alaposan körüljártam a témát, és nyugodt szívvel állíthatom, hogy a korai nyelvtanulás csodálatos és különleges dolog. Olyan élmény, ami csak azoknak adatik meg, akik belekóstolnak a nyelvelsajátítás izgalmas világába.

Miért jó korán kezdeni?

Minden baba úgy születik, hogy hangképző szerveinek köszönhetően bármely nyelv elsajátítására alkalmas. Artikulációs bázisa nagyon rugalmas, ezért az anyanyelve mellett akár több idegen nyelvet is képes megtanulni.
Mi ennek a magyarázata?
Gyermekünk agyi képességeinek legnagyobb mértékű fejlődése élete első évében történik meg, amely 6 éves korára le is zárul. Éppen ezért nyelvelsajátítás céljából ez az időszak a legértékesebb. A fejlődés során az agyban az idegsejtek szinapszisokat alkotva összekapcsolódnak egymással, melyek segítségével tanulják és elraktározzák a hangokat, a szavakat és a nyelvtan rendszerét. A korai nyelvtanulással olyan maradandó összeköttetéseket alakíthatunk ki gyermekünk agyában, amelyek egész életében meghatározóvá válnak.

Milyen előnyökkel jár még, ha gyermekünket már korán megismertetjük egy idegen nyelvvel?

•A gyerekek játszva tanulnak, szivacsként szívják magukba a nyelveket. Nekik még játék és varázslat az idegen nyelv, egy varázslatos világ, ahová szívesen utaznak.
• A gyerekek ösztönösen tanulnak nyelveket, gátlások és szorongás nélkül.
• A korai nyelvtanulás kedvezően befolyásolja intellektuális és személyes fejlődésüket.
• Minél hamarabb megismerkednek egy másik nyelvvel, annál magabiztosabbak lesznek, annál több önbizalmuk lesz a későbbi nyelvhasználat során.
• A nyelvtanulás segíti a kreativitást.
• Nyelvelsajátítás közben megismerkednek egy másik kultúrával.
• Ha pozitív élmény az idegen nyelvvel való első találkozás, ez örökre megalapozhatja a későbbi iskolai nyelvtanulást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése